2011. február 2., szerda

Egy kép / Bekeretezve


Meggyőződésem, hogy - a nyújorkiak közül is - csak nagyon kevesen tudják, hogy nem teljesen véletlenszerűen épült a város. Mindig is felbukkantak olyanok, akik vélt vagy valódi összefüggéseket igyekeztek napvilágra hozni a city nevezetességeit illetően. Egy úriembert mostanság épp azért hurcolnak meg, s próbálják rábizonyítani, hogy eszement, mert akkora érdekekkel vette fel a harcot, mint egy soktucat emeletes toronyház építése egy bizonyos helyen.
New Yorkban van (legalább) két pont, ahonnan nézve hajlik az ember elhinni, hogy annak a szerencsétlennek mégsem ment el az esze. A két pontban állva ugyanis meggyőződhetünk róla, hogy az amúgy egymástól mérföldekre levő építmények mégiscsak valahol összefüggenek.
Az egyik ilyen pont Brooklyn Prospect Parkjának csücskében van, a Grand Army Plázán ahol a brooklyni diadalív uralja a teret. És ha pontosan a park félkörívének a közepén állunk meg, éppen szemből látjuk a diadalívet, aminek ívében a város másik (és tegyük hozzá, nagyon távoli részében) álló Empire State Building helyezkedik el mértani pontossággal. De hát a XXI. század Amerikájában azzal érvelni egy negyedkilométer magas építmény ellen, hogy az megszünteti ezt a varázst...
A másik ilyen pont pedig a - szintén brooklyni - Washington Street az East River partján, a DUMBO-nak nevezett körzetben található, ami onnan kapta a nevét, hogy a szárazföldre is jócskán beívelő Manhattan híd hajol fölé (Dumbo - Down Under Manhattan Bridge Overpass). Ezt mutatom most meg - pontosan az utca közepén megállva.

Amig el nem ütnek, a kép címe legyen:

"Bekeretezve"
Helyszín: DUMBO, Brooklyn, NY
Időpont: 2011 január 30.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.