2009. december 25., péntek

Miss Pery őszinte könnyei (II)


Váltig gondolkodtam, mivel viszonozhatnám Pirikénk karácsonyi meglepetését, végül eszembe villant Sike Laji barátom, a vén firkász útravalónak szánt paksamétája, és kiemeltem a nemrég szerkesztett komótom fiókjából egy példányt a "Szatmárnémeti - Várostörténet egy falevélen" című zsebkönyvből, a likőrsztórból pedig vettem egy üveg egri merlot-t, s azzal bekopogtam az első emeleti lakásba.

- Háj! - kiáltotta Piroska meglepetten, és felült fektéből az ágyon, magára kapva türkízkék köpenyét - Valami baj van?

- Csak megígértem, hogy jövök. Hoztam egy kis ... tetszik tudni, karácsonyra...

- Hogy te milyen drága vagy!... A könyvet tedd le, a bort vidd fel. Hova gondolsz? Én nem fogyaszthatok italt, mert beteg vagyok...

Gondoltam, mégsem illik ezen vitatkoznom idős barátnémmel, és hamar a fotókra tereltem a szót, mert reméltem, mutat majd valamit a titkos fiókból. Hallottam, elhajtja az újságírókat, ha néha megkeresik még, és azt is, hogy Jávor fotóit sem szokta mutogatni. Mintha csak olvasta volna a gondolataimat, elhelyezkedett az ágyon, és az egyik éjjeliszekrény felé mutatott, ami éppen látótávolságban fényképeket sorakoztatott fel katonás rendben.

- Kiállítás. A férjeimről. Mind ott van. Meg a Pali. Mindet szerettem. Talán én a szerelmet szerettem. Amikor rutinná kezdett válni valamelyikük mellett az élet, elváltam.

Középen egy Társaság című folyóirat, címlapján második vőlegényével van lefotózva, Vitéz Vértes Bélával, ám még Horthy Miklósné unokaöccsének, Vásárhelyi Gábornak a nejeként.

- Vezérkari tiszt volt Vértes. Kisszékre és egy téglára álltam a képen, de így is csak a melléig értem. Hát két méter és hat centi volt! Mekkora ember, te jó ég!... Azon a képen meg a Weinberger vesz feleségül, már itt, Amerikában. Forest Hillsen volt a villánk, gazdagok voltunk, állandóan partiztunk. Az emigrációban élő magyar arisztokrácia színe-java járt hozzánk, a Széchenyi Feri gróf, vagy a barátnőm, gróf Esterhazy Aliz, Zichy gróf, a Moritz, Bényei Zoli és Cica, gróf Teleky Béla és a neje... - közben benyúlt a titkos szekrénybe és elővette az ölnyi fényképalbumot, úgy folytatta az emlékezést:

- Szép fiú volt ez a kézdivásárhelyi Vásárhelyi Miklós, vagy itt a kis Habsburg, és Shell báróék vagy Charlie Bálintitt és a felesége Apor Éva baronesz... - úgy dobálózott Miss Pery a bárók és grófok neveivel, akik Forest Hillsen megfordultak náluk több-kevesebb rendszerességgel, mintha labdát adogatna a teniszpályán.

A fényűző életnek azonban végeszakadt, amint minap elmondotta, mert harmadik férje noha mérhetetlenül gazdag volt, szerette fogához verni a garast, Pirike pedig ezt nem vette jónéven, és önálló karrierbe kezdett a divatszakmában.

- Mikor lépett be az életébe Jávor?
- Pali már előtte elkezdett nekem udvarolni. Még férjnél voltam. De a harmadik férjem unalmas pénzember volt, így hát szóltam a Palinak, nem bánom, beadom a derekam, mert nekem most egy kis romantika kell. Két évig voltunk együtt, én voltam a Pali utolsó nagy szerelme.

- Nem zavarta, hogy férjnél van?
- Dehogy. Bár néha megjegyezte, hogy te nem is férjhez mész, hanem férjhez jársz - és nevet, miközben elővesz egy verset, a Jávor mindent uraló fotója alól.

- Nekem írta a Pali. A kezdőbetűket kell összeolvasni, és ott a nevem... - mutatja büszkén.

Pezsgő vagy, ízes pezsgő,
Isten nedűje, te!
Rádnézek, s szemem esdő
Imákkal van tele...
Kit olyannyira vártam,
Éreztem: végre is
Megjött, s most rátaláltam...
Ne hagyd, hogy köddé váltan
Eltűnjek a Nagy Árban.
Kell, hogy segíts te is...

- Rákos volt, és nem is találta a helyét Amerikában. 56-ban egy nap beállított, hogy "Mucikám, én hazamegyek meghalni" - emlékezik könnyein túl, leejtve a fotóalbumokat a kezéből. - Mindenkit túléltem. De minek. Kín már ez az élet nekem.

- Karády?
- Nem szerettem a Katit. Muráthy Lili volt az én barátnőm, meg Idus, aki a Janikát játszotta, mondd már...
- Turay Ida?
- Igen, Iduska... Hol vannak már azok az idők...

Szerettem volna kizökkenteni ebből a rezignált hangulatból, tovább faggattam gyorsan:

- Jávor utolsó nagy szerelme Pirike volt, de melyik volt Piroska utolsó nagy románca?
- A negyedik férjem, Albert Dubsky. Huszonöt évet éltünk együtt, amiből tizenhat csodaszép esztendőt. Aztán nyomorodott meg, cukorbeteg volt, amputálták a lábát. Ő nem volt gazdag sem, üzletember sem, de végtelenül becsületes, tisztességes ember. Nagyon szép életünk volt együtt.
Teniszező képeket mutogat. Egyiken Ilie Nastase is megjelenik. Kiderült, a tenisz hozta ösze őket, sőt Robert Redforddal is.

- Amíg csak mozogni bírtam, még nyolcvanon túl is, kijártam teniszezni... Tessék. Vidd el mindet. - és ölembe borította az albumokat, a történelmet író kincseket, éreztem, nem akar ma már többet emlékezni - Vidd csak, ezek neked érdekesek, a glemörösz évekből valók, nézegesd át őket. És vidd a bort is. Én nem iszom. Hisz tudod.Beteg vagyok.

- Óh, igen, persze... Tudom.
- Nekem nem kell ajándék, aranyoskám. Nekem elég, ha lejössz. Beszélgessünk. Gyere le majd karácsonykor.
- Rendben. Lejövök.
- Gyere csak. Inni akarok veled.
- Óh, igen, persze... Iszunk. - ismételgettem.

Majd összefogtam az életművet tanusító albumcsomagot és felszivárogtam a szobámba, hogy átadjam magam Miss Pery emlékeinek.

U.i. Miss Pery fotóalbumainak néhány izgalmas fotóját csokorba szedtem, és kis képaláírásokkal feltettem nézegetés - esetleg kommentálás végett - egy honlapra: Miss Pery emlékei

New York, 2009. december 25.

2 megjegyzés:

  1. Öröm mindig számomra ha újraolvashatom a leveleid és ma néhány sora meg is nevettetet.Köszönet érte,már nagyon kellett.A "Miss Pery emlékei"oldalon már jártam és hagytam többször is üzenetet,de válasz soha nem érkezett ezekre.Megvallom ôszintén,hogy már ebbe az oldalba is kételkedni kezdtem,mindenféle megfordúlt a fejemben.Nagyon szép asszony volt és az ma is Miss Pery,majd ad át üdvözletemet és ne feledd megemlíteni Neki,hogy nekem az egyik kedvenc színészem Jávor Pál a mai napíg,hiszen amikor csak játszák a filmjeit mindig megnézem,akár többször is.Légyszíves kérdezd meg,hogy mi a véleménye és,hogy szerett-e Szeleczky Zitát?Enikô

    VálaszTörlés
  2. Képzeld Artúr,ma Szeleczky Zitával láttam egy filmet"Az elsô"címût.Azt hittem,hogy már minden filmjét láttam,de erre nem emlékeztem.Ebben a filmben Páger Antal is szerepelt és persze sokan mások.Szuperek ezek a régi magyar filmek,kár,hogy a film minôsége már nem a régi. Most pedig az m1-en pedig Hofi Gézát mutatják,közös kedvencünket.:-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.