2011. október 19., szerda

Egy kép / A mienk a legszebb


Amikor ittjártakor kritikus szemű jóanyámmal jártuk a várost, szülőm nemegyszer rávilágított, mekkora hanyagság a túristakönyvek részéről, hogy azokat a szerencsétlen látogatókat, akik úgy jönnek New Yorkba túristaként, hogy nincs velük senki helybéli, teljesen magukra hagyják szükségleteik szempontjából. Anyu pontosan arra célzott, hogy azt már olyan is tudhatja, hogy hol van az Empire State Building, a Times Square és a Macy’s nagyáruház, akik sosem jártak itt, csak utánaolvastak, de azt még azok se nagyon tudják, akik itt vannak, hol van adott helyhez a legközelebbi közvécé. Márpedig ekkora városban, ha az ember elindul keresztbe-kasul felfedező körútra, nem nagyon van lehetősége elkerülni ennek szükségességét.

A Bryant Park kellőképpen központi helyen van, - egy-egy saroknyira a Times Square-től, a Fifth Avenue-tól, s lépésekre a Grand Central termináltól - és sokszor és szívesen megfordulok ott, amikor csak tehetem. Amikor drága vendégemnek mutattam a parkot, éppen kapóra jött a park patinás és rendezett illemhelye is. Amikor a virágbokorral díszített előcsarnokba vezettem, előbb csak meglepődött, majd azt hitte, csak viccelek, ha azt állítom: ez igenis vécé. Ingyenes, felügyelt és tiszta. Mi több, klasszikus zene szól és virágillat terjeng. A mosdókon pedig a márványlapon kisvirágok a vázában.
Nos, mosolygós örömmel olvastam a minap, hogy a közillemhely, amely többször is Amerika legtisztább vécéje díját elnyerte már, egy internetes turisztikai portál felmérése alapján immár a világ legszebb közvécéjének számít.

Sietek is megírni anyunak, hogy tudja, milyen előkelő helyre sietett be, amikor itt járt. Gondoltam, szólok Bertának is, aki otthon a Jager sörpince klasszikusa, mint az egészségügyi egység atendánsa, azaz vécésnéni. De meggondoltam magam. Mert Berta ha idejönne, elkezdene pénzt szedni a Bryant Parkban, s ezzel ötletet adna New York City önkormányzatának sok egyébre is...

Úgyhogy ezt hagyjuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.